Press release

Maija Annikki Savolaisen /d a t a c e n t r e -näyttely tutkii digitaalisten kuvien fossiileja

03 December, 2020
Download as PDF

Maija Annikki Savolaisen /d a t a c e n t r e -näyttely tutkii digitaalisten kuvien fossiileja

Biotaiteen seuran SOLU-tilassa avautuu 7.1.2021 Maija Annikki Savolaisen muotoaan muuttava näyttely /d a t a c e n t r e. Näyttely toimii taiteilijaresidenssin tavoin: se tarjoaa taiteilijalle alustan tutkimukselle, erilaisille materiaalikokeiluille sekä tiedon välittämiselle. Näyttelyn ympärillä järjestetään sarja lukupiirejä, jotka käynnistyvät jo torstaina 3.12.2020. Savolainen työskentelee näyttelyn avajaisia edeltävän kuukauden SOLU-tilassa, joka on tällä hetkellä suljettu yleisöltä muuttuneen pandemiatilanteen vuoksi.

/d a t a c e n t r e -näyttelyn aikana Savolainen työstää uusia kokonaisuuksia tekstistä, valokuvista sekä erilaisista materiaaleista kuten lasista, kvartsikivestä ja sekajätteen polttokuonasta valmistetusta geopolymeerista. Näitä materiaaleja yhdistelemällä ja uudelleen järjestelemällä hän haluaa herättää kysymyksiä siitä, millaisia fossiileja digitaaliset kuvat jättävät jälkeensä.

Näyttely ammentaa Savolaisen pitkäaikaisesta, valokuvauksen elettä ja tiedon välittämistä koskevasta tutkimuksesta sekä residenssijaksosta, jonka hän vietti Skotlannin maaseudulla vuonna 2019. North AiR: Expanding Entanglements -residenssinsä aikana Savolainen tutustui Pohjois-Skotlantiin ja lumoutui alueen geologisista muodostelmista sekä siellä sijaitsevista lukuisista kivikehistä.

/d a t a c e n t r e esittää kivikehät muinaisina palvelinkeskuksina – paikkoina, jotka on omistettu tiedon keräämiselle, prosessoinnille ja välittämiselle. Savolainen tutkii kvartsikiveä materiaalina, joka luo yhteyden Aberdeenissa sijaitsevan Tomnaverien neoliittisen kivikehän ja helsinkiläisen taidetila SOLUn välille. On arveltu, että kivikehien ympäristöistä löytynyttä murskattua kvartsia käytettiin neoliittisella ajalla luomaan yhteyksiä ihmisten sekä kuun ja tähtien välille. Nykyään ultrapuhtaasta kvartsista valmistettava pii tunnetaan puolijohteena, joka on langattoman viestinnän aineellinen perusta.

Näyttelyn ympärillä järjestetään sarja lukupiirejä, joiden tavoitteena on synnyttää energiaa sekä innostaa tiedonvaihtoon ja spekulaatioon näyttelyn teemojen ympärillä. Lukupiirit kutsuvat eri alojen asiantuntijoita esittelemään tekstejä, joihin syvennytään tapaamisissa yhdessä. Lukupiirejä
 järjestetään neljä, joista ensimmäistä johtaa kuraattori Yvonne Billimore torstaina 3.12. klo 18–20. Muita lukupiirejä luotsaavat datakeskusarkkitehti Tapani Virkkala (17.12.), radioastronomian professori Anne Lähteenmäki (14.1.2021) sekä Maija Annikki Savolainen (28.1.2021). Joulukuun lukupiirit järjestetään Zoom-verkkoalustalla ja tammikuun lukupiirit SOLU-tilassa, mikäli pandemiatilanne mahdollistaa kokoontumisen.

/d a t a c e n t r e -näyttely on kuratoitu yhteistyössä Yvonne Billimoren kanssa. BIllimore on työskennellyt aiemmin Scottish Sculpture Workshopissa, joka on yksi North AiR: Expanding Entanglements -residenssin kumppaneista. Billimore ja Savolainen eivät tavanneet Skotlannissa, mutta heidän yhteinen kiinnostuksensa alueeseen ja sen materiaaleihin on toiminut perustana yhteistyölle.

Näyttelyn videteokset on toteutettu yhteistyössä mediataiteilija Otso Havanton kanssa.

Näyttelyä tukevat Taike, X-glass Oy, Betolar Oy ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

--

Maija Annikki Savolainen on kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvauksen, tekstin, kivien ja viherkasvien parissa. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta, valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2014. Aiemmalta koulutukseltaan Savolainen on luonnontieteiden kandidaatti, ja hänen työskentelylleen on tyypillistä yhdistää luonnontieteitä ja taiteita omaperäisellä tavalla. Savolaisen työskentelyn ytimessä ovat valokuvauksen ele ja valoon perustuvat viestintäteknologiat. Hänen töitään on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, viimeisimpänä Transeurope-hankkeen kautta valokuvataiteen museoissa Helsingissä ja Ateenassa. Savolainen julkaisi When the Sense of Belonging is Bound to a System of Movement -monografian vuonna 2014 Kehrer Verlagin kustantamana. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa One Picture Manifeston, Kinship photon, Trojan Horse Summer Schoolin ja Maanantai Kollektiivin kanssa. https://maijasavolainen.com

Yvonne Billimore on taiteilija ja kuraattori, joka toimii tällä hetkellä avustavana ohjelmakoordinaattorina Frame Contemporary Art Finlandissa. Billimore työskenteli aiemmin Scottish Sculpture Workshopissa Aberdeenshiren maaseudulla, missä hän kehitti ja tuotti residenssejä, projekteja, työpajoja ja julkisia tapahtumia käsittävän ohjelman. Billimoren työskentelee luodakseen mahdollisuuksia kollektiiviselle oppimiselle, vaihdolle ja kokemuksille painottaen feministisiä ja ekologisia työskentelytapoja. Tällä hetkellä hän toimii Feminist Collective Research Practices -projektissa, johon sisältyy arkistotutkimusta, työpajoja, lukupiirejä, kirjeenvaihtoa, kirjoittamista sekä avoin kutsu yhteistyöhön: https://fcrp.cargo.site.

--

Maija Annikki Savolainen: /d a t a c e n t r e
Yhteistyössä kuraattori Yvonne Billimoren ja mediataiteilija Otso Havanton kanssa
7.1.2021–14.2.2021
SOLU-tila, Luotsikatu 13, Helsinki
Avoinna ke–la klo 12–16 tai ajanvarauksella

https://bioartsociety.fi/activities/maija-annikki-savolainen-slash-d-a-t-a-c-e-n-t-r-e
   
/d a t a c e n t r e -lukupiirit (ennakkoilmoittautuminen vaaditaan)

/d a t a c e n t r e -lukupiiri I kuraattori Yvonne Billimoren kanssa
to 3.12.2020 klo 18–20 Zoom-verkkoalustalla, englanninkielinen

/d a t a c e n r e -lukupiiri II datakeskusarkkitehti Tapani Virkkalan kanssa
to 17.12.2020 klo 18–20 Zoom-verkkoalustalla, englanninkielinen

/d a t a c e n t r e -lukupiiri III radioastronomian professori Anne Lähteenmäen kanssa
to 14.1.2021 klo 18–20, tapahtumapaikka varmistuu myöhemmin, englanninkielinen

/d a t a c e n t r e -lukupiiri IV taiteilija Maija Annikki Savolaisen kanssa
to 28.1.2021 klo 18–20, tapahtumapaikka varmistuu myöhemmin, suomenkielinen

https://bioartsociety.fi/activities/slash-d-a-t-a-c-e-n-t-r-e-reading-circles

--

Biotaiteen seura edistää taiteen ja tieteen välisiä taiteellisia projekteja, herättää biotieteisiin, bioteknologiaan ja bioetiikkaan liittyvää keskustelua, toimii kansainvälisissä taiteilijoiden ja tutkijoiden verkostoissa sekä luo ja kehittää taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Helsingin Katajanokalla sijaitseva SOLU-tila on Suomen ainoa monitaiteisiin ja -tieteisiin projekteihin erikoistunut näyttely- ja projektitila.

Lisätiedot, pressikuvat ja haastattelupyynnöt:
viestintäpäällikkö Johanna Salmela, johanna.salmela@bioartsociety.fi, puh 040-5723213

Kuva: Maija Annikki Savolainen