Press release

Biotaiteen seuran syyskuun näyttely julistaa: olkoon lehtivihreä kanssanne!

01 September, 2021
Download as PDF

Biotaiteen seuran syyskuun näyttely julistaa: olkoon lehtivihreä kanssanne!

Biotaiteen seuran SOLU-tilassa Helsingin Katajanokalla avautuu torstaina 2.9. barcelonalaisen Quimera Rosa -kollektiivin installaatio Trans*Plant: May the Chlorophyll be with/in you. Se esittelee kollektiivin laajempaa, vuonna 2016 käynnistynyttä samannimistä projektia, joka liikkuu taiteiden, filosofian, biologian, ekologian, fysiikan, kasvitieteen, hoivan, farmakologian ja elektroniikan aloilla.

Trans*Plant on monialainen kokeellinen projekti, joka yhdistelee biolääketiedettä, performanssia ja spekulatiivista fiktiota. Sen ytimessä ovat eläviä organismeja hyödyntävät kokeilut, kuten suonensisäinen klorofylli-injektio, jonka tarkoitus on mahdollistaa ihmisen ja kasvin välillä tapahtuva siirtymä ja herättää keskustelua identiteetistä.

Barcelonalaisen kollektiivin töitä nähdään Suomessa nyt ensi kertaa. SOLU-tilassa avautuva installaatio kutsuu pohtimaan ihmisen ja muun maailman välisiä valta-asetelmia. Se avaa uusia, ei-ihmiskeskeisiä näkökulmia ekologiaan ja ehdottaa, että perimmäisen olemuksen sijasta meidän tulisi perustaa identiteettimme uudenlaisiin suhteisiin. Mutta kuinka luoda lajien välisiä viestintäverkostoja?

Quimera Rosan työskentely perustuu yhteistyöhön ja avoimeen dataan. Sen jäseniä kiinnostavat erityisesti ne tavat, joilla taide, tiede ja teknologia kietoutuvat yhteen, sekä niiden yhteys keholliseen praktiikkaan ja biohakkerointikokeiluihin. Kollektiivin töitä on esitetty erilaisissa konteksteissa: kaduilla, nykytaidekeskuksissa, baareissa, gallerioissa, yliopistoissa, konserttisaleissa, lukioissa, diskoissa, museoissa, talonvaltauksissa, festivaaleilla ja kansallisareenoilla.

SOLU-tilan näyttely on osa eurooppalaista Biofriction-yhteistyöprojektia, jonka tarkoitus on biotaiteen ja biohakkeroinnin käytäntöjen tukeminen. Biofrictionia tukee Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelma.

--

Quimera Rosa- kollektiivin Trans*Plant: May the Chlorophyll be with/in you Biotaiteen seuran SOLU-tilassa 2.–25.9.2021. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 2.9. klo 17–19; taiteilijat esittelevät näyttelyn etäyhteyden välityksellä klo 18 alkaen.

SOLU-tila, Luotsikatu 13, 00160 Helsinki, avoinna ke–la klo 12–16 tai sopimuksen mukaan. Saavutettavuustiedot osoitteessa https://bioartsociety.fi/about

- -

Biotaiteen seura edistää taiteen ja tieteen välisiä taiteellisia projekteja, herättää biotieteisiin, bioteknologiaan ja bioetiikkaan liittyvää keskustelua, toimii kansainvälisissä taiteilijoiden ja tutkijoiden verkostoissa sekä luo ja kehittää taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Helsingin Katajanokalla sijaitseva SOLU-tila on Suomen ainoa monitaiteisiin ja -tieteisiin projekteihin erikoistunut näyttely- ja projektitila.

Lisätiedot:
3.9.2021 asti viestintäpäällikkö Johanna Salmela, johanna.salmela@bioartsociety.fi
6.9.2021 alkaen tuottaja, kuraattori Piritta puhto, piritta.puhto@bioartsociety.fi

Tiedotteen kuva: Amar Belmabrouk