Press release

BIO·FICTION on lyhytelokuvia ja keskustelua neuroteknologiasta

09 April, 2021
Download as PDF

BIO·FICTION on lyhytelokuvia ja keskustelua neuroteknologiasta

Biotaiteen seuran ohjelmistossa vierailee huhtikuussa BIO·FICTION -niminen tiede- ja taide-elokuvafestivaali. Paneelikeskustelulla 8.4. käynnistynyt vierailu käsittää BIO·FICTION Shorts -nimisen lyhytelokuvanäytöksen sekä sarjan englanninkielisiä keskusteluita, joissa syvennytään elokuvien herättämiin kysymyksiin.

BIO·FICTION Shorts -näytöksen lyhytelokuvat tutkivat tulevaisuuden kehon (futurebody) teemaa. Yhdeksästä elokuvasta koostuva ohjelmisto paneutuu neuroteknologiaan ja vaikutuksiin, joita sillä voi olla tulevaisuuden ihmiskehoihin, mieleen, älyyn ja yhteiskuntaan. Elokuvat ovat katseltavissa verkossa viitenä huhtikuun iltana: perjantaina 9.4. klo 17–23; keskiviikkoina 14.4., 21.4. ja 28.4. klo 17–23 sekä torstaina 29.4. klo 17–23.

Näytöksen ohjelmassa nähdään eri genrejä edustavia elokuvia kolmelta mantereelta, ja ne on palkittu tai esitetty vuoden 2019 BIO·FICTION -festivaalilla. Dokumenttia ja scifiä, näytelmäelokuvaa ja animaatiota sekoittava ohjelma kutsuu yleisönsä keskustelemaan ja kuvittelemaan neuroteknologiaan liittyviä mahdollisuuksia, pulmia ja huolenaiheita.

Elokuvasarjan lisäksi järjestetään verkossa toteutuva sarja keskusteluita keskiviikkoina 14.4., 21.4. ja 28.4. Kunkin keskustelun aluksi katsotaan kolme ohjelmiston elokuvaa, minkä jälkeen niiden teemoista keskustellaan eri aloja edustavien vieraiden – tuottaja Danai Anagnostoun, bloggaaja-kuraattori-kriitikko Régine Debattyn sekä taiteilija-tutkija Kaisu Kosken ja biologi Peter Lloyd Jonesin – kanssa.

BIO·FICTION -ohjelmiston Biotaiteen seuralle tuo Biofaction, Wienissä toimiva tutkimukseen ja tiedeviestintään erikoistunut organisaatio, joka on järjestänyt BIO·FICTION-festivaalia vuodesta 2011. Biofaction tarjoaa asiantuntijuutta ja palveluita muun muassa tiedeviestinnän, elokuvatuotannon, taiteen ja tieteen välisen yhteistyön, teknologian arvioinnin sekä tieteen ja yhteiskunnan rajapintojen hallinnan aloilla.

--

BIO·FICTION Shorts -sarjan elokuvia pääsee katselemaan yllä mainittuina aikoina lähettämällä viestin osoitteeseen join@bioartsociety.fi; katselulinkki toimitetaan vastauksessa.

Talking BIO·FICTION -keskusteluja luotsaavat keskiviikkona 14.4. klo 19–21 Kaisu Koski ja Peter Lloyd Jones, keskiviikkona 21.4. klo 19–21 Régine Debatty ja keskiviikkona 28.4. klo 19–21 Danai Anagnostou.

BIO·FICTION on osa ERA-NETin FUTUREBODY-projektia ja sitä tukee Austrian Science Fund (FWF: I 3752-B27). Biotaiteen seuran BIO·FICTION-ohjelmaa tukee eurooppalainen Biofriction-yhteistyöprojekti, jota rahoittaa Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelma.

--

Biotaiteen seura edistää taiteen ja tieteen välisiä taiteellisia projekteja, herättää biotieteisiin, bioteknologiaan ja bioetiikkaan liittyvää keskustelua, toimii kansainvälisissä taiteilijoiden ja tutkijoiden verkostoissa sekä luo ja kehittää taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Helsingin Katajanokalla sijaitseva SOLU-tila on Suomen ainoa monitaiteisiin ja -tieteisiin projekteihin erikoistunut näyttely- ja projektitila.

Lisätiedot:
viestintäpäällikkö Johanna Salmela, johanna.salmela@bioartsociety.fi, puh 040-5723213

BIO·FICTION Shorts
Talking BIO·FICTION 

Tiedotteen kuva Frédéric Plasmanin lyhytelokuvasta The Auxiliary.