Press release

Taiteilija Johanna Rotkon elävät kuvat syntyvät yhteistyössä hiivojen kanssa

24 February, 2020
Download as PDF

Taiteilija Johanna Rotkon elävät kuvat syntyvät yhteistyössä hiivojen kanssa

SOLU-tilassa 6.3. avautuva E​läviä kuvia​ -näyttely esittelee Johanna Rotkon​ kokeellista taiteellista työskentelyä, joka perustuu hiivagrammitekniikkaan. Esillä on hiivagrammeja eli kuvia, joita Rotko on tehnyt elävien hiivasolujen avulla, valokuvia hiivagrammeista vuosilta 2014–2020 sekä taiteilijan työskentelyprosesseja esittelevä video.

Hiivagrammit syntyvät kun Rotko viljelee erilaisia hiivalajeja mikrobiologiassa käytettäville elatusalustoille ja valottaa niille UV-lampun avulla rasterikuvia, jotka esittävät pääasiassa ihmisten kasvoja. Kuvat muodostuvat kahden vuorokauden mittaisen valotusprosessin aikana: filmille tulostetun rasterikuvan mustat osat suojelevat hiivasoluja kun taas niissä kohdissa, jotka UV-valo läpäisee, solut kuolevat tai vahingoittuvat.

Valotuksen jälkeen Rotko siirtyy tarkkailijan rooliin tallentamaan kamerallaan prosesseja, joissa kasvokuvat peittyvät homeista ja muista olioista. Kameran avulla hiivagrammien yksilöllinen elämä tallentuu digitaalisiksi tiedostoiksi, ja tästä hiivakuva-arkistosta Rotko vedostaa kuvia näyttelyihin. Itse hiivakuvat palautuvat biojätekäsittelyn kautta luonnon kiertokulkuun.

Hiivagrammitaiteessaan Rotko tutkii omaa luontosuhdettaan sekä tekojensa ympäristövaikutuksia. Hänen maailmankuvansa on biosentrinen; kaikilla elävillä olennoilla on todellista arvoa, eikä ihminen ole muiden lajien yläpuolella. Elollista ainetta hyödyntävä taide perustuu väistämättä elävän aineksen manipulointiin, mutta Rotko haluaa vaikuttaa hiivagrammeihinsa niin vähän kuin mahdollista ja antaa teostensa syntyä siitä, mitä elatusalustoissa itsessään tai niiden ympäristössä kasvaa.

--

Johanna Rotko​ on kuvataiteilija, joka tekee kuvia elävän materiaalin, pääasiassa hiivan, avulla. Kokeilevat työmenetelmänsä Rotko on lainannut biotieteiltä. Hän tutustui hiivagrammitekniikkaan Biotaiteen seuran ja Pavillon_35-taiteilijakollektiivin järjestämässä työpajassa vuonna 2013 ja on työskennellyt hiivakuvien parissa siitä lähtien. Rotko käsittelee töissään katoavaisuutta, aineen häviämistä, muutosta ja aikaa biotaiteen ja valokuvauksen keinoin. Hän on keskittynyt tutkimaan eri värisiä hiivalajeja, biologisia väriaineita sekä hiivan paikkaa ja tehtäviä maailmankaikkeudessa. Rotkon töitä on ollut esillä muun Mäntässä, Dublinissa, Oulussa, Corvallisissa, Helsingissä, Kotkassa, Dortmundissa, Tokiossa ja Pariisissa.

Johanna Rotko:​ ​Eläviä kuvia Biotaiteen seuran SOLU-tilassa 6.–28.3.2020

Avajaiset torstaina 5.3. klo 17–19

SOLU-tila, Luotsikatu 13, 00160 Helsinki, ke–la 12–16 tai sopimuksen mukaan

Biotaiteen seura ​edistää taiteen ja tieteen välisiä taiteellisia projekteja, herättää biotieteisiin, bioteknologiaan ja bioetiikkaan liittyvää keskustelua, toimii kansainvälisissä taiteilijoiden ja tutkijoiden verkostoissa sekä luo ja kehittää taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Helsingin Katajanokalla sijaitseva SOLU-tila on Suomen ainoa monitaiteisiin ja -tieteisiin projekteihin erikoistunut galleria.

Lisätiedot:
viestintäpäällikkö Johanna Salmela, johanna.salmela@bioartsociety.fi, puh 040-5723213

Kuva: Johanna Rotko, Villihiivagrammi, 2018