Press release

Helsinkiin avautunut SOLU-tila tarjoaa näkökulmia biotaiteeseen

27 August, 2019
Download as PDF

Helsinkiin avautunut SOLU-tila tarjoaa näkökulmia biotaiteeseen

Helsingin Katajanokalla juhlittiin viime vuoden marraskuussa Suomen ainoan biotaiteeseen erikoistuneen gallerian ja projektitilan, SOLU-tilan, avajaisia. Biotaiteen seuran ylläpitämässä galleriassa on sittemmin nähty kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden näyttelyitä, jammailtu performatiivisen äänitaiteen tahdissa, opeteltu jalostamaan kaupunkiympäristön ääniä kokeelliseksi musiikiksi ja valmistettu kimchiä – muun muassa.

SOLU-tilan syyskauden ensimmäinen näyttely on omistettu marja-aronialle. Belgialaisen, Helsinkiin kotiutuneen taiteilija-tutkija Bartakun töissä kietoutuvat yhteen valo, energia ja kehot sekä lajien väliset suhteet, ja niiden kiintopisteenä on usein mustamarja-aronia eli Aronia melanocarpa, tai Baroa belaobara, kuten kasvi Bartakun mukaan toivoo itseään kutsuttavan. 

Leaky Light -näyttely koostuu sekatekniikalla toteutetuista installaatioista, joiden materiaalina toimivat ääni, keramiikka ja symbionttibakteerit sekä video-, valokuva- ja tekstidokumentaatiot. Näyttelyn teokset valaisevat taiteilija-tutkijan alati syvenevää suhdetta kasviin, joka on myös hänen valmisteilla olevan väitöstutkimuksensa aihe.

Myöhemmin syksyllä SOLU-tilassa järjestetään maataidetta käsittelevä seminaari ja  bentolab-työpaja sekä syvennytään Pekka Niskasen ja Mohamed Sulaiman Labatin PhosFATE-projektiin. Marraskuussa gallerialla avautuu taiteilija-tutkija Christina Stadlbauerin näyttely, jonka keskiössä on kintsugi,  japanilainen menetelmä, jolla särkynyttä keramiikkaa korjataan kultalakalla niin että säröt, ja siten myös esineen historia, tulevat näkyväksi.

Biotaiteen Seura edistää taiteen ja tieteen välisiä taiteellisia projekteja, herättää biotieteisiin, bioteknologiaan ja bioetiikkaan liittyvää keskustelua, toimii kansainvälisissä taiteilijoiden ja tutkijoiden verkostoissa sekä toimii taiteilijoiden työskentelyedellytysten luomiseksi ja kehittämiseksi niin Suomessa kuin kansainvälisesti. 

Lisätiedot:
Johanna Salmela
Viestintäpäällikkö
johanna.salmela@bioartsociety.fi
040-5723213

bioartsociety.fi
facebook.com/bioartsociety
instagram.com/bioartsociety
twitter.com/bioartsociety

Kuva: Bartaku, Seed Scarification: Serious Taking (Yksityiskohta installaatiosta). Tanz der Dinge Symposium & Exhibition, Oct. 5-7, 2018, Karlsruhe Institute of Technology, Karlsruhe (Ger)