Press release

Atmospheric Encounters -näyttely kääntää katseen yläilmoihin ja sieltä löytyvään elämään

06 October, 2021
Download as PDF

Atmospheric Encounters -näyttely kääntää katseen yläilmoihin ja sieltä löytyvään elämään

Biotaiteen seuran SOLU-tilassa avautuu perjantaina 8.10. monialaisen ja kansainvälisen High Altitude Bioprospecting (HAB) -ryhmän näyttely Atmospheric Encounters. Näyttelyn ytimessä ovat ihmissilmälle näkymättömät, ilmassa elävät mikrobit, joiden elämää voi tarkastella sekä hyväntahtoisen kanssaelon että potentiaalisen uhan näkökulmasta, kuten koronaviruspandemia on osoittanut.

HAB-ryhmän muodostavat taiteilija, tutkija Till Bovermann, taiteilija Anna Dumitriu, biokemisti Melissa Grant, kuvataiteilija ja tutkija Hannah Imlach, taiteilija Alex May, robotiikkainsinööri Oliver de Peyer, tekstiilialan professori Heidi Pietarinen, taiteilija Noora Sandgren, matemaatikko Paul Shepherd ja taiteilija, taiteen apulaisprofessori Anne Yoncha, joita yhdistää kiinnostus mikrobiologiaa, taidetta ja ympäristöä kohtaan.

Ryhmä kasvoi nykyiseen kokoonpanoonsa Biotaiteen seuran vuonna 2019 järjestämän Field_Notes – The Heavens -kenttätyölaboratorion aikana, jolloin se työskenteli Saana-tunturin ympäristössä ja Helsingin yliopiston biologisella tutkimusasemalla etsien molekyylejä ja mikro-organismeja ilmakehän alaosista. Viikon aikana löytyneet yli 80 näytettä eri bakteeri- ja sienilajeista ja ryhmän niiden parissa tekemä työ ovat vaikuttaneet nyt avautuvaan näyttelyyn voimakkaasti.

Atmospheric Encounters -näyttelyssä on esillä video-, ääni-, tekstiili- ja keramiikkateoksia, piirustuksia ja 3D-tulostettuja kupariveistoksia sekä toimiva prototyyppi, joka kerää ilmasta mikrobinäytteitä; laite navigoi ilmassa tuulen muutoksiin reagoiden ja korkeutta vaihtaen. Monialaisen työryhmän innostus ja kunnianhimoinen työ johtaa pohtimaan sitä, miksi uusien elämänmuotojen löytäminen kiehtoo ihmistä niin paljon.

Näyttely matkaa Helsinkiin Birminghamista, jossa se oli esillä Birmingham Open Median (BOM) galleriassa. Ryhmän töitä on esitelty aiemmin myös Victoria & Albert -museossa Lontoossa. HAB-ryhmä on työskennellyt yhdessä vuodesta 2008.

Atmospheric Encounters -näyttely on tuotettu yhteistyössä Birmingham Open Median (BOM) kanssa ja sitä tukee Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti.

--

High Altitude Bioprospecting (HAB) -ryhmän Atmospheric Encounters -näyttely on esillä Biotaiteen seuran SOLU -tilassa 8.10.–20.11.2021. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 7.10. klo 17–19.

SOLU-tila, Luotsikatu 13, 00160 Helsinki, avoinna ke–la klo 12–16 tai sopimuksen mukaan. Saavutettavuustiedot osoitteessa https://bioartsociety.fi/about

Tiedotteen kuva: Till Bovermann / https://tai-studio.org/

--

Biotaiteen seura edistää taiteen ja tieteen välisiä taiteellisia projekteja, herättää biotieteisiin, bioteknologiaan ja bioetiikkaan liittyvää keskustelua, toimii kansainvälisissä taiteilijoiden ja tutkijoiden verkostoissa sekä luo ja kehittää taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Helsingin Katajanokalla sijaitseva SOLU-tila on Suomen ainoa monitaiteisiin ja -tieteisiin projekteihin erikoistunut näyttely- ja projektitila.

Lisätiedot:
Tuottaja, kuraattori Piritta Puhto, piritta.puhto@bioartsociety.fi